“Sendikasyon Kredileri” konusunda;
- Sendikasyon Kredilerinin Tanımı
- Sendikasyon Kredilerinin Özellikleri
- Sendikasyon Kredisi Fiyatlandırması
- Sendikasyon Kredisi Türleri
- Sendikasyon Kredisi Süreci
- Örnek Sendikasyon Kredisi
- Avantaj ve Dezavantajları
- Türkiye’nin Dünya Sendikasyon Kredilerindeki Yeri
- Türkiye’de Yasal Düzenlemeler
- Sonuç
konularının yer aldığı, Beykent Ünivesitesi, İşletme Yönetimi Doktora Programı, İleri Finansal Yönetim Stratejileri dersinde anlatmış olduğum sunum.
Sendikasyon kredileri iki temel özelliği ile diğer kredi tiplerinden farklılık arz etmektedir: İşlemin birden çok kreditörü (kredi veren) barındırması ve her bir borç verenin ayrılabilir bir yükümlülükle toplam tutarın kendisine ait kısmını ödemeyi garanti etmesi. Böylelikle sendikasyon; ne olursa olsun borç verenlerin sadece belli bir tutarın belli bir yüzdesine kadar sorumlu oldukları kredi çeşidi olup, sendikasyona iştirak edenlerin diğerlerin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde hukuken sorumlu tutulmamasıdır.
Çoğu kredilerde olduğu gibi bir sendikasyon kredisinde de temel olarak kredi talep eden ve kredi veren olarak iki taraf bulunur. Ancak, tek bir kredi veren yerine bu krediyi sağlamak üzere bir araya gelmiş birden fazla borç veren vardır. Kreditörlerin bu grup içerisinde katılım paylarına göre değişik fonksiyonları olabilir. Sendikasyondaki payına göre sırasıyla borç verenler; - Lider Yönetici - Yöneticiler - Yardımcı Yöneticiler - Katılımcılar - Ajan Banka İle oluşmaktadır.